Jak działa waga laboratoryjna? – JR

Jak działa waga laboratoryjna?

Z pewnością każdy z nas widział kiedyś laboratorium i znajdujące się w nich przeróżne precyzyjne urządzenia, które pozwalały na mieszanie, identyfikacje czy też badanie różnych substancji czy próbek. Dla ludzi pracujących w tak specyficznych miejscach to właśnie precyzyjnej jakości urządzenia są niezbędne do tego, aby efektywnie realizować zadania, a czasem na dokonywać ważenia poziomie nawet tysięcznych części grama. Jednym z podstawowych sprzętów w każdym  laboratorium jest waga. To ona gwarantuje dokładność przygotowywanych receptur czy też na przykład leków bądź też substancji chemicznej do produkcji kosmetyków. Czym musi się charakteryzować dobra waga w laboratorium?

  1. Wysoka czułość wagi

  2. Do czego służy waga laboratoryjna?

  3. Jak to działa?

Wysoka czułość wagi

Podstawą działalności laboratoriów medycznych, chemicznych, przemysłowych czy też kosmetycznych oraz wielu innych jest sprzęt, który precyzyjnie wskaże odpowiedni pomiar. Czułość wag, ich specyfika oraz zakres działania w tej sytuacji wydają się najważniejsze. Przede wszystkim dobre modele wag sprawdzają się przy określaniu masy towarów sypkich, ale wśród jednej kategorii wag znajdziemy cały szereg urządzeń, które pomiędzy sobą będą się różnić specyfikacją, dokładnością oraz dopuszczalnym obciążeniem. Najczęściej będą to waga techniczne, waga laboratoryjna, waga analityczna, waga mikroanalityczna oraz ultraanalityczne. Te ostatnie na przykład będą charakteryzować się niewielką nośnością, ale również są najdokładniejsze ze wszystkich.

Do czego służy waga laboratoryjna?

Moglibyśmy odpowiedzieć, że po prostu do ważenia, ale od tego specjalistycznego sprzętu bardzo często zależy życie lub zdrowie. Bardzo często czułe i dokładne wagi laboratoryjne służą do tworzenia leków i precyzyjnego odmierzania poszczególnych składników. W tym wypadku każdy ułamek grama może mieć ogromne znaczenie. Konkretne właściwości wag wykorzystuje się również w badaniach, które bazują na odmierzeniu odpowiedniej ilości składników. Nie można tego uzyskać tradycyjnym elektronicznym modelem. Mówimy wszak o skali uwzględniającej tysięczne części grama.

Jak to działa?

Działanie wag laboratoryjnych w dużej mierze uzależnione jest od specyfiki konkretnego modelu. Najczęściej mamy do czynienia z mechanizmem wykorzystującym zasadę dźwigni równoramiennej lub pomiar kąta skręcenia włókna kwarcowego. Z tego przede wszystkim wynika zarówno dokładność pomiaru, jak i również maksymalna możliwa nośność. W wagach, które są niezwykle czułe, wykorzystuje się na przykład siłownik magnetoelektryczny. Poza tym producenci szczególnie tańszych modeli montują na przykład czujnik tensometryczny. Nie zapewnia on jednak bardzo dokładnych pomiarów, ale w tym wypadku decyduje cena.

Klienci stojący przed koniecznością zakupu wagi laboratoryjnej mogą zagłębić się w ilości modeli oraz rozwiązań technologicznych, ale także dopasować wagę do wizualnych wymogów danego laboratorium. Niezwykle ważne będą parametry techniczne, ale warto również  zwrócić uwagę na inne czynniki. Dobrej jakości waga musi być stabilna i mieć bardzo dobrą przyczepność do podłoża. Poza tym każda waga musi mieć legalizację oraz wyraźnie określoną temperaturę pracy. Poszczególnie modele, które są bardzo dokładne, są wrażliwe na zmiany czynników zewnętrznych takich jak: ciśnienie i temperatura.

Wśród modeli różnych wag z pewnością każdy znajdzie odpowiednie urządzenie dla siebie. Przede wszystkim należy określić swoje praktyczne potrzeby. Pomimo tego że na rynku znajdziemy cały szereg elektronicznych wag, niezmiennie to wagi wykorzystujące siłowniki charakteryzują się doskonałą czułością i zaufaniem użytkowników. Warto więc przyjrzeć się różnym modelom wykorzystywanych w laboratoriach, działach kontroli jakości, na uczelniach wyższych oraz szkołach. W zależności od potrzeb można kupić wagi profesjonalne, standardowe, podstawowe, a każda z nich sprawdza się w różnych pracach w laboratorium.