Gdzie najczęściej wybieramy lody gałkowe?

Lody gałkowe nierozerwalnie kojarzą nam się z latem. Dla wielu z nas lody gałkowe to także smak kojarzony z najmilszymi chwilami dzieciństwa.

Lody gałkowe – idealny sposób na spędzenie popołudnia

Lody gałkowe możemy zjadać dosłownie wszędzie. Dzięki rozwojowi technologii lady chłodnicze, przystosowane do przechowywania lodów gałkowych, mogą znaleźć si praktycznie w każdym miejscu. Zimny przysmak bez problemu kupimy na plaży, w górach czy w trakcie odwiedzin zoo.

Dlaczego tak chętnie sięgamy po lody gałkowe?

Coraz częściej sięgamy po lody jako sposób na poprawę humoru. Nie jemy ich tylko w okresie letnim, kiedy na zewnątrz jest naprawdę gorąco. Powoli lody gałkowe bądź familijne stają się rodzajem słodkiej przekąski, która ma nam po prostu umilić czas. Nieważne czy spędzamy go samotnie, czy z przyjaciółmi. Co ciekawe sprzedaż lodów osiąga niemal rekordowe ilości sprzedanych lodowych przysmaków. Jeszcze ciekawszy jest fakt, że Polacy dopiero zaczynają się przekonywać do lodów na patyku. Najczęściej wybierają lody gałkowe lub tak zwane lody familijne tj. duże opakowania lodów, które wystarczą na lodową ucztę dla całej rodziny. Co równie ciekawe w innych krajach Unii Europejskiej oraz w USA lodów je się jeszcze więcej niż w naszym kraju.

Co wpływa na poziom konsumpcji lodów w naszym kraju?

Interesujące mogą okazać się powody, dla których Polacy jedzą lody. Na rosnącą w kraju konsumpcję lodów mają wpływ takie czynniki jak:

• Zamożność

• Zmiana sposobu spędzania czasu tzw. spędzanie czasu „na mieście”

• Dostępność

• lodów gałkowych w sklepach

• Cena

Czy smaki sprzyjają większej popularności lodów?

Duże znaczenie mają z pewnością smaki lodów, jakimi kuszą nas producenci. Polacy coraz częściej i chętniej sięgają po nowe smaki lodów. Nie jemy już tylko lodów czekoladowych albo waniliowych. Stajemy się bardziej otwarci i ciekawi nowych smaków. Dziś z przyjemnością zjadamy się lodami o smaku cappuccino czy pistacji.

Czy cena ma wpływ na to jakie lody wybieramy?

Niestety wciąż jesteśmy krajem „na dorobku” i wciąż kierujemy się ceną przy wyborze jakichkolwiek lodów. To niestety wiąże się z tym, że wybieramy lody tańsze i często gorsze jakościowo. Niestety składniki z jakich produkowane są lody, mają znaczący wpływ na ich jakość oraz walory smakowe Na szczęście coraz częściej czytamy etykiety i wybieramy produkty droższe i lepszej jakości.

Interesujące jest też to, że tylko część z nas przywiązuje się do marki. Generalnie rzecz ujmując najbardziej interesują nas smak i cena kupowanych lodów. Jednak taki stan nie musi trwać długo. Jak już wspominaliśmy Polacy stają się coraz bardziej świadomymi konsumentami i w przyszłości coraz więcej osób będzie stawiać na jakość produktu, a nie na jego cenę.